Pričeli smo nakupni proces. Počakajte nekaj sekund, da vas preusmerimo na plačilo.
Monitor, april 2016

Monitor, april 2016 4_2016

  • Glavna tema novega Monitorja je ena izmed najpopularnejših v zadnjih letih, vsaj sodeč po vprašanjih, ki jih prejemamo od naših bralcev - gre za velik preizkus cenejših pametnih telefonov. V preizkus smo uvrstili kar 40 telefonov, pokriti so vsi znani proizvajalci, zraven pa smo priložili še nekaj naprav manj znanih kitajskih podjetji. Cenovno mejo pri tokratnem preizkusu smo postavili pri 300 evrov, seveda v prosti prodaji, saj so telefoni v paketih pri ponudnikih mobilne telefonije praviloma še cenejši.
  • Od telefonov velja seveda omeniti tudi novi zastavonoši podjetja Samsung, modela Galaxy S7 in S7 Edge. Gre za res vrhunska telefona, po našem mnenju najboljša Android telefona doslej. Glede na predhodnika so ponovno uvedli možnost razširitve z vstavitvijo kartice MicroSD, obe napravi sta (ponovno) tudi vodotesni. Seveda je močnejša tudi vgrajena strojna oprema, izboljšali so zmogljivost akumulatorja. Pri telefonih je zelo zanimiv tudi Huaweijev Mate 8, ki predvsem prinaša veliko, za konkurenčno ceno.
  • Nadaljujemo tudi serijo člankov o elektroniki v avtomobilih. Tokrat smo si ogledali delovanje 360-stopinjskih kamer v vozilih, konkretno pri BMWju in Nissanu. V teh vozilih lahko na zaslonu "iz ptičje perspektive" spremljamo, kaj se dogaja v bližnji okolici avtomobila, kar je izredno uporabno pri parkiranju in manevriranju na ozkih območjih.
  • V zadnjih mesecih in letih vse več beremo (in tudi poslušamo iz prve roke) o virusih, ki zaklenejo podatke v računalniku in terjajo plačilo odkupnine za njihovo sprostitev. V članku si lahko preberete, od kod prihajajo ti virusi in kaj jih loči od tistih, ki smo jih poznali v preteklosti. Seveda omenjamo tudi, kako se proti njimi čim bolje zaščititi.
  • Pri tokratnih novicah si lahko preberete o sejmu Mobile World Congress, največjemu sejmu za mobilne naprave na svetu. Na njem se je letos predstavilo kar nekaj zanimivih mobilnih naprav, vse več pa tudi dodatkov in perifernih naprav.
  • Pri preizkusih smo pod drobnogled vzeli novo možnost, ki jo uvaja Applova tablica iPad Pro - pisalo Apple Pencil. Namenjeno je predvsem kreativnim uporabnikom, dobro se odnese tudi pri ročnem pisanju besedil. Pišemo tudi o prepoznavi govora ter možnosti narekovanja, ki jo po novem podpira Google Docs – delno celo v slovenščini. Zanimiv pa je tudi članek o prihajajoči, že sedmi večji različici Androida, trenutno še znani kot Android »N«. Predogled sistema smo namestili na napravi Nexus 5x in 9 in opazili kar nekaj novosti.
  • Med lažjimi temami velja izpostaviti članek o novodobnih zvezdnikih, za katere marsikdo še nikoli ni slišal. Govorimo o milijonarjih, ki si služijo kruh na spletišču YouTube in so med mladimi popularnejši in bolj znani od filmskih zvezd in priljubljenih glasbenikov.
  • Kot vedno je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.